Projekt
/
ViroteaED
▶ Pågående
◼ Avslutad

ViroteaED

Innovation

ViroteaED är ett VR-baserat utbildningsverktyg för vård- och omsorgsverksamheter med syftet att förbättra personalens kunskap, förståelse och empati gentemot omsorgstagaren.

Syfte

Syftet med projektet att undersöka om och i sådana fall hur VR-glasögon kan användas i utbildningssyfte för att stärka lärandet för personal.

Bakgrund

ViroteaED är ett VR-baserat utbildningsverktyg för vård- och omsorgsverksamheter med syftet att förbättra personalens kunskap, förståelse och empati gentemot omsorgstagaren. Tjänsten är speciellt framtagen för LSS och äldreomsorgen. ViroteaED ger personalen möjligheten att förstå brukarnas behov och önskemål på ett djupare plan, och därigenom erbjuda en mer personlig och anpassad vård. Det finns behov att undersöka tillgängliga digitala lösningar på marknaden för att förbättra eller utveckla arbetssätt med personal i äldreomsorgen. Därtill finns intresse att testa lösningar som kan bidra till att förbättra kvaliteteten i vård och omsorg.

Målsättning

Att undersöka: • Användarnas upplevelse av tjänsten ViroteaED och utbildningen med VR i sin helhet; vad fungerar bra? vad kan utvecklas för att göra tjänsten och utbildningen ännu bättre? • Kundprocessen; hur mycket handpåläggning krävs från Virotea i samband med uppstart av ny kund? • Användarnas självupplevda lärande med hjälp av VR-glasögon som utbildningsverktyg jämfört med exempelvis teoretisk utbildning

Tillvägagångssätt

Pilotprojektperioden är uppskattningsvis 20 veckor, med reservation för förändrade förutsättningar i testmiljön, förvaltningen, samhället eller hos projektparten som kan påverka tidsplanen eller genomförandet. Under testperioden kommer personal från äldreomsorg och LSS gruppbostäder att erbjudas utbildning i bemötande. Utvärdering av tjänsten ViroteaED och utbildningen i sin helhet görs via en enkät i samband med utbildningen.

Projektteam

Projektet leds av Verklighetslabbet i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Projektpart är Virotea AB. Testmiljön är KTC.

Resultat

Projektet har kunnat genomföras på ett lyckat sätt. Sammantaget var deltagarna som fick VR-utbildningen i bemötande nöjda. Majoriteten ansåg att VR var en bättre metod för lärande jämfört med en teoretisk utbildning. Även chefer till medarbetare som deltog i utbildningen ansåg att den var bra för att öka lärandet. Virotea upplevde KTC som samarbetsvilliga och att kundprocessen i projektet varit smidig.

Rapport (PDF)

Ladda ner rapport
←   TILLBAKA TILL PROJEKT